Mięso z indyka ma wysoką wartość odżywczą, jest stosunkowo niskokaloryczny, a przy tym sycący. Jest doskonałym źródłem lizyny, tryptofanu, metioniny i cystyny. Ponadto tłuszcz z mięsa indyka, jako nieliczny w grupie surowców mięsnych, jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-6. Surowce pochodzące z indyka są cennym źródłem selenu, cynku i fosforu, a poprzez niewielką zawartość tkanki łącznej mięso z indyka należy do surowców o wysokich walorach odżywczych.
Skład
wołowina 30% (płuca, serca, żołądki, mięso, wymiona), indyk 25% (serca, mięso, wątroba), wieprzowina 20% (mięso, wątroba, nerki, przełyki), rosół, jaja 3%, marchew 1,7%, ryż naturalny brązowy 1,2%, substancje mineralne, olej lniany 0,2%, nasiona babki płesznik 0,2%, bazylia suszona 0,01%.
Składniki analityczne
białko surowe – 9%, tłuszcz surowy – 7%, popiół surowy – 2,5%, włókno surowe – 0,8%, wilgotność – 78%, wapń – 0,3%, fosfor – 0,25%.
Dodatki: dodatki dietetyczne/kg:
Witamina D3 – 450 IU, Witamina E – 40 mg, Cynk (tlenek cynku) – 30 mg, Mangan (tlenek manganu (II)) – 2 mg, Miedź (siarczan miedzi (II), pięciowodny) – 0,4 mg, Jod (powlekany, granulowany jodan wapnia, bezwodny) – 0,3 mg.